Pakistan predvolal amerického diplomata pre útoky bezpilotných lietadiel

05.06.2012 Celý región

Islamabad 5. júna (TASR) - Pakistan dnes predvolal chargé d'affaires amerického veľvyslanectva, aby mu vyjadril "vážne obavy" z útokov amerických bezpilotných lietadiel na svojom území. Oznámilo to pakistanské ministerstvo zahraničných vecí. Tento krok môže ďalej vystupňovať napätie medzi oboma spojeneckými krajinami, píše agentúra AP.

Predvolanie amerického diplomata nasledovalo po tom, čo predstavitelia pakistanskej tajnej služby informovali, že pri pondelkovom útoku amerického bezpilotného lietadla na severozápade Pakistanu zrejme zahynul jeden z vodcov al-Káidy, Abú Jahjá al-Líbí. Nálety bezpilotných lietadiel sú hlavným kameňom úrazu v rozhovoroch, zameraných na zlepšenie vzťahov medzi Washingtonom a Islamabadom.

Cieľom pondelkového amerického náletu v Pakistane bol popredný stratég al-Káidy Abú Jahjá al-Líbí, považovaný za druhého muža teroristickej siete po vodcovi Ajmanovi Zawahrím.

Je možné, že al-Líbí pri nálete zahynul, čo sa však zatiaľ nepodarilo overiť. V prípade potvrdenia by išlo o najväčšiu stratu pre al-Káidu od zabitia Usámu bin Ládina z mája 2011.

K útoku bezpilotného lietadla CIA na údajnú skrýšu militantov došlo v pondelok ráno v kmeňovej oblasti Severný Vaziristan pri hraniciach s Afganistanom.

Podľa predstaviteľov pakistanských tajných služieb prišlo o život sedem zahraničných militantov, medzi ktorými je možno aj al-Líbí.

Líbyjský duchovný, označovaný za teológa al-Káidy a jej experta na nové médiá, prežil už niekoľko podobných náletov. V roku 2005 sa mu podarilo ujsť z americkej väznice v Afganistane.

Pakistanské tajné služby však tentoraz údajne zachytili telefonický rozhovor medzi militantmi, v ktorom sa hovorilo o smrti "šejka". "Konzultovali sme naše zdroje v oblasti a domnievame sa, že sa to vzťahovalo na al-Líbího," uviedol pre Reuters zdroj z pakistanských tajných služieb.

Americkí predstavitelia, citovaní agentúrou AP, nemohli potvrdiť ani vyvrátiť, či pri pondelkovom nálete zahynul aj al-Líbí, vyjadrili však v tomto smere optimizmus.
 

Vyberte región